Слайшоу
English (United Kingdom)Bulgarian (Български)Čeština (Česká republika)Română (România)Turkish (Turkiye)Belgium (Dutch)
Please update your Flash Player to view content.

 

Мисли, Преслава ПетроваМисли, Мариета Стойчева

ТЕКСТ

Мисли, право мисли. (повтаря се 2 пъти)
 
Свещени мисли за живота ти крепи. (повтаря се 4 пъти)
 
Крепи, крепи, крепи.  Свещени мисли за живота ти крепи. (2 пъти)
 
(Повтаря се от началото) 
 
ИДЕЯ

 

 
Можем да управляваме своето мислене, като приемаме положителните мисли от средата и поддържаме нашето собствено позитивно мислене за живота – хората, задачите, преживяното. Само човек може да има това съзнателно отношение, да избира за какво да мисли и с какъв знак – положителен или отрицателен. В упражнението  мислене се изиграва на място, ръцете се движат съвсем бавно; отношението към живота е като отношение към неговият символ – водата на Земята,  изграваме с жест на загребване; накрая усилието да се поддържат добрите мисли се изиграва с жест все едно крепим нещо. Някои примери:
  • за живота имам положителна мисловна нагласа;
  • за хората мисля за доброто в тях;
  • за задачите си мисля, че мога да се справя;
  • за трудните обстоятелства мисля, че всичко ще се обърне на добро.
"Бавно движение на ръцете отдясно наляво и обратно. После тръгване напред с движение на ръцете на загребване и движението им встрани, като че ли се крепи нещо. Това движение ни свързва с умствения свят; ние встъпваме в него. Чрез това движение се внася в организма ритъмът, който иде от областта на разумния свят, от света на правата, възвишената мисъл. Първата част на упражнението, с бавно движение на ръцете на ляво и надясно, - това е възприемане на това, което се праща от умствения свят. А втората част, това е внедряване на възприетото в живота, в дейността." (Беинса Дуно, Паневритмия, С., 1938, с.79) 
 

Think, Lenka SzotkowskáМисли, Нина (дейности след ИП)

ЗАДАЧИ

1. Текст: Колко пъти се повтаря глагола “мисля”и съществителното “мисъл”в текста? Напишете ваша “свещена мисъл” за живота. Довършете изречението “Животът е…”.

2. Рисуване: Нарисувайте илюстрация на упражнението. Като имате предвид статуята на Роден “Мислителя”дайте ваше предложение за проект за статуя на мислещия човек.

3. Въпроси: Как може да управлявате една отрицателна мисъл? Влияят ли мислите на чувствата и защо?

4. Преживяно: Разкажете за ситуации и преживявания, когато сте успели да мислите позитивно независимо от обстоятелствата. Какво е усещането?

5. Въображение: Представете си, докато изпълнявате упражнението, че 1.с ръце, като с антени, улавяте добрите мисли от средата. 2.с длани загребвате вода от “морето на живота”. 3. с ръце поддържате стена (вашите мисли) права.

6. Утвърждение: Напишете ваше позитивно твърдение за мислене. Например: Мога да мисля добре. Имам положителна мисловна нагласа.

7. Цитати: Мисля, следователно съществувам (Декарт). Каквото мислим – ставаме (Буда). Някои хората могат да потънат в мислите си, само защото те са непозната територия за тях (Paul Fix). Намерете ваша любима мисъл за Мисли.

 

Think, Birgül Gökaslan