Слайшоу
English (United Kingdom)Bulgarian (Български)Čeština (Česká republika)Română (România)Turkish (Turkiye)Belgium (Dutch)
Please update your Flash Player to view content.

Подвижност, Вероника КъневаПодвижност, Стефка Николова (дейности след ИП)

ТЕКСТ

Всяка сутрин в ранен час
слънцето посрещаме.
Лъчи, въздух и роса
радват нашите сърца.
Лъчи, въздух и роса
радват нашите сърца.
 
Вдъхновени мисли в нас да потекат
и красиви чувства да растат.
Сладки, зрели плодове да дават
и живота вред да украсяват.
 
Грейнали лъчи навред.
Бистро изворче шурти.
Радост блика в целий свет.
Птичка весело лети.
 
(Повтаря се от "Грейнали")
 

ИДЕЯ

Упражнение 19.Подвижност се отнася до способността да решим задачата си, поставена в 17.Квадрат, като прилагаме "женски" подход. Изиграваме проява на нежност, мекота, гъвкавост, такт, грижа. Опитваме се да вървим към решаването на задачата по обиколни пътища, да бъдем дипломатични, подвижни. С езика на жеста изиграваме всички гледни точки - обръщаме се във всички посоки, ръцете правят меки, вълнообразни  движения, сгъват се и се докосватНякои примери:
  • водата в природата;
  • да изполваш меки, благи думи;
  • в отношението към другите да проявиш мекота, тактичност;
  • да подходиш по заобиколен път към въпроса, „от 10 кладенеца вода носи“.
Упражнения 17-21 са свързана тематично в група. В 17.Квадрат се задава проблемна ситуация, задача. В 18.Красота и 19.Подвижност работим по нея последователно с твърдост и мекота. С 20.Побеждаване изиграваме решаването и преодоляването й. А радостта от постигнатото е 21.Радостта на Земята.
 
Плавни движения на ръцете и нозете с лице към центъра и с гръб към центъра. Това упражнение е като продължение на предходното. При него, за разлика от предходното, в действие са меки, криви линии. Тук е в действие женският принцип, който обработва квадрата. Това е магнетизмът. (Беинса Дуно, Паневритмия, С., 1938, с.80)
 
Подвижност, Lenka SzotkowskaПодвижност, Gabiela Jonczy
 
ЗАДАЧИ

1. Text: Какви образи на подвижност може да намерим в текста? Напишете с ваши красиви думи изречение/ есе/ стихотворение за мекотата, гъвкавостта.

2.Нарисувайте илюстрация за това как човек/ животно/ растение преодолява преграда (висока стена, вода др.) като я заобикаля. Нарисувайте илюстрация на упражнението.

3.Въпроси: Как бихте описали традиционния „женски“ подход? Кои са „мъжът“ и „жената“ във всеки човек – като качества и прояви? Какво може да постигне водата със своята мекота и подвижност?

4.Преживяно: Разкажете за ситуации и преживявания, когато сте разрешили даден въпрос като сте проявили мекота, гъвкавост, дипломатичност.  Какво е усещането?

5.Въображение: Представете си,  докато изпълнявате упражнението, че сте като пеперуда, която може да прелети над всички прегради по пътя си.

6.Утвърждение: Напишете ваше позитивно твърдение за Подвижност. Например: Мога да бъда мек и гъвкав.

7. Сентенции: Нищо не е по-меко и по-подвижно от водата и въпреки това нищо не може да й се противопостави (Лао Дзъ). Намерете ваша любима мисъл за Подвижност. 

 
 
Красота и Подвижност, Petka (Petra Godulova)Подвижност, Мариета Стойчева