Слайшоу
English (United Kingdom)Bulgarian (Български)Čeština (Česká republika)Română (România)Turkish (Turkiye)Belgium (Dutch)
Please update your Flash Player to view content.
Начало Паневритмия

Паневритмията е система от писхо-физически упражнения, която се практикува за здраве, жизненост и работоспособност и като такава е приложима за рекреация за хора от всички възрасти. Създадена е в България в началото на ХХ век от Беинса Дуно – философ и композитор. Думата „пан-ев-ритмия“ буквално означава навсякъде и във всичко проникващ добър и хармоничен ритъм или още „висш космчен ритъм“.

Системата се състои от три дяла. Първият е основен с 45-50 минути продължителност и също се нарича „Паневритмия“. Вторият и третия имат по-сложна хореография, но по-кратка продължителност 8-10 минути и се наричат съответно „Слънчеви лъчи“ и „Пентаграм“ (звезда).
 
Първи дял Паневритмия се състои от 28 упражнения. Всяко упражнение има точно определени за него музика, текст и движение, които се изпълняват едновременно в съответствие и същевременно изразяват определена идея. Идеите са универсални и могат да се илюстрират с различни примери от живота с процеси и състояния в природата, взаимоотношенията между хората и в самия човек, в неговите мисли, чувства и постъпки.  Както се казва в първия учебник от 1938 г „Целият живот е паневритмия“ и примери всеки може да намери според своите разбирания и наблюдателност. 
 
Първи дял Паневритмия се изпълнява с група, по двойки и в кръг, в центъра на който се намира музиката. Практикува се всяка сутрин през топлото полугодие, на открито, в природна среда. Обучението през есенно-зимния сезон е на закрито, в салон.
 
Този он-лайн учебник е направен за студентите, участвали в интензивната програма, и е илюстриран с техните снимки и рисунки. Проектите на студентите са творчески,  познавателни, част от работат по проекта, но същевремнно те се забавляваха с тях. Затова са възможни пропуски на известни детайли. За да направим сайта интерактивен, ще се радваме да получим вашите снимки и рисунки, които ще бъдат добавени за съответното упражнение, след одобрение от администратора на сайта.
 
Използвана литература:
Беинса Дуно, Паневритмия, София, 1938
Беинса Дуно, Паневритмия, София 2004